Iittala som premie

Iittala, som grundades som ett glasbruk 1881, är ett finskt designmärke specialiserat på designföremål, vinglas, porslin och köksredskap. Iittalas officiella i-logo designades av Timo Sarpaneva 1956.


Iittala

Iittala har starka designrötter inom glas, vinglas och konstglas som till exempel kan ses i de tidiga designerna av Aino Aalto-glasögon designade av Aino Aalto 1932; Alvar Aaltos Savojvas (Aalto Vase) från 1936; Oiva Toikkas Birds by Toikka glasfågelsamling som har tillverkats sedan 1962.

Hans glasuppsättning Kastehelmi från 1964 och Tapio Wirkkalas glasögon Tapio från 1952. och Ultima Thule från 1968.

Med tiden har Iittala expanderat från glas till andra material, såsom keramik och metall samtidigt som de håller sig till sin nyckelfilosofi om progressiv elegant och tidlös design.

Som Kaj Francks keramiska bordsartiklar i Teema från 1952 och Timo Sarpanevas gjutjärnspott Sarpaneva från 1960.

Deras design anses ofta vara konstverk och deras produkter säljs i butiker runt om i världen och de fortsätter att producera högkvalitativa produkter idag. Några av deras mest populära samlingar inkluderar Aalto, Kartio och Taika. Iittalas produkter är gjorda av hållbara material som glas och keramik, så att de kan njutas i många år framöver. Iittalas produkter är gjorda med största omsorg och uppmärksamhet på detaljer.

Iittala fokuserar på tidlös design som inte bara kan ses i äldre skapelser utan i de moderna klassikerna som köksredskap designade av Björn Dahlström 1998; Heikki Orvolas Kivi ljusstakar från 1988; Alfredo Häberlis keramiska Origo-bordsartiklar designade 1999 och Essence-glasen från 2001; Anu Penttinens Vitriini från 2010 och serviserna Sarjaton med keramik, glas, trä och textil som material, designade av Harri Koskinen, Aleksi Kuokka, Musuta och Samuji 2012.

Iittala premier vinglas